MAİL: Oyuncueposta@gmail.com - FACEBOOK: 724 Oyuncu - TWİTTER: Yokuz anam. Harikalar Tic. teması. Blogger tarafından desteklenmektedir.

13 Nisan 2012 Cuma

CRUSADER KİNGS 2 ENTRİKA REHBERİ



Rüşvet ve dalkavukluğun para etmediği yerde entrika iş görür...

Size Machiavelli gibi, Hürrem gibi rehber hazırladım.Bu rehber CK2de nasıl ülke yöneteceğinizi, savaş kazanacağanızı anlatmıyor. Fakat doğru kişiyle evlenerek, 2-3 ustaca planlanmış cinayetle, nasıl imparator olunur sorusuna cevap veriyor. Kesin çözüm mü? Hayır değil. Karşımızdakiler de aptal değil, çoğu zaman önlem alıyorlar. Peki başarı mümkün mü? Kesinlikle. Bu numaralar kuşaklar boyu sürdürülen bir plan olarak uygulandığında iyi sonuçlar veriyor. Çünkü miras için ölüm gerekir. Ölüm için ise ya uzun yıllar, ya da gecenin karanlığında bir hançer. Siz diğer her şeyi yapın. Bir yandan da bu numaraları deneyin. Ne kaybedersiniz?


Önce tahtı elinizde tutma hakkında biraz konuşalım. Hem sizin işinize yarayacak. Hem de bu kuralları çözdüğünüzde rakiplerinizin açıklarını kolayca fark edeceksiniz.


Oyunun amacını iyi anlemalıyız. Oyun ülke yönetme değil, soyunu ilerletme ve güçlendirme oyunu. Eğer öldüğünüzde tahtınızı devredecek bir varisiniz yoksa, oyun biter ve kaybedersiniz. Varsa, varisinizin gözünden oyuna devam ediyorsunuz. Çocuklarınızı yetiştirirken, evliliklerine karar verirken dikkatli olun. Sülalede eşcinsel, hasta, aptal, bir sebepten dolayı zayıf bir lider olacak bireyler varsa, bir şekilde ekarte edin. Tabi tahtı çok hak eden adaylardan da, tahta göz koyup erken isyan çıkaranlar, rakip gördükleri akrabalarıyla birbirine girenler olacaktır. Çok kız, fakat 2-3 erkek çocuk, sorunsuzca devam etmenize yarayacaktır. Tabi çocuğun cinsiyetini doğmadan bilemiyoruz. Eğer bu yazdığım düzen fazlaca bozulmaya başlarsa, save-load ile bir dur demek faydanıza olacaktır. Bir nevi hile, yapıp yapmamak sizin seçiminiz.

Kız çocuk her zaman iyidir. Evlendirirsiniz kodamanın biriyle, arkanızı sağlama yaslarsınız. Tabi kız evlendirirken ona toprak vermemiş olmaya dikkat edin, yoksa yabancı damat çöküverir paraya pula.

Erkek çocuklada ise, sülalede çok erkek, kuşaklar geçtikçe çok sayıda kardeş kuzen amca dayı dede demek. Unutmayın bunların hepsi tahta adaydır. Bir iki oğul iyidir. Bir biraz riskli. Eğer bir şekilde çocuk öldülürülürse, yaşınız da ilerlemişse ikinciyi yapamazsınız, soyunuz kurur oyunu kaybedersiniz. İki oğul varsa, birini krallık için gözünüze kestirip, diğerini dine yöneltmeyi deneyin. Zayıf olana Bishopric vermek de onu tahttan uzak tutmaya yardımcı olur.

Çocuklar doğduğunda ebeveynlerden bir takım özellikler alırlar ama esas fark eğitimdedir. Çocuk altı yaşına geldiğinde ona bir mentor seçmeniz gerekir. Mentor seçerken statları en yüksek olanı tercih edin. Ama bunu yaparken biraz daha inceleyin, yani örneğin prenseslere savaşçı hocalar vermeyin, Tahtın varisi olmayan çocuğu diplomat, steward ya da spymaster olarak eğitin.



Peki çocuğu doğurduk, büyüttük, nasıl tahta çıkarıyoruz?

Biraz Succession Kanunlarından bahsedelim.Bir ülkenin tahta çıkış kanunlarını değiştirebilmemiz için bazı şartlar oluşmuş olmalı, bunlar:
Lider daha önce succession law değiştirmemiş olmalı
10 yıldır tahtta olmalı
Ülke savaşta olmamalı
Varislerin yöneici ve birbirleri ile husumetleri bulunmamalı.

Seçebileceğiniz kanunlar ise:

Primogeniture:En basit yöntem, kral ölünce taht en büyük oğula kalır. İlk tavsiyelerimi dinlemeyip çok erkek çocuk yaptıysanız, genç oğullarınız huzursuzlanmaya başlayacaktır. Ayrıca büyük imparatorluklarda, soylular ve lordlar bu sistemde memnuniyetsiz olabiliyor.
Nasıl fayda sağlarız:Basit. Kralın kızıyla evlenin, ve daha büyük çocukları öldürün.

Seniority:Sülalenin en yaşlısı tahtı devralır. İyi bir sistem değil çünkü her lider değişikliğinde birilerinin tahtta gözü kalıyor. Ve en yaşlının kral olması demek, birkaç sene sonra ölmesiva başka bir yaşlının onun yerini alması demek.Yani sürekli değişim,sürekli huzursuzluk.
Nasıl fayda sağlarız:Biraz zor. Yaşlı bir prenses bulmalısınız. Ve sülalede ondan yaşlı kim varsa aklamalısınız

Feudal Elective: Yönettiğiniz soyluların seçimi. Sıkıntılı bir sistem. Bol rüşvet dağıtmanız gerekebiliyor.
Nasıl Faayda sağlarız:Çok zor. Oy veren kişilerin akrabanuz olması biraz avantaj sağlıyor.

Gavelkind:Babanın toprakları çocuklar arasında paylaşılır. En büyük oğul ise yönetici konumundadır. Aile nüfusunu tavsiye ettiğim sayıda tutabilirseniz çok sorun çıkarmaz.
Nasıl Fayda sağlarız: Primogeniture taktiği burada da işe yarar.

Agnatic Succession:Sadece erkeklere miras hakkı vardır. Bizi kız verdiğimiz heriflerin entrikalarndan korur ama erkek çocukların başına bir iş geldi mi ağlatır.
Agnatic-Cognatic Succession:Erkek varis yoksa kız tahta sahip olur. Bir yandan oğul eksikliğinden tahtı kaybetme riskini yok ediyor, diğer yandan yabancı damatları tehlikeli bölgelere sokuyor.
Absolute Cognatic: Kız erkek farkı yoktur. Sıkıntısı boldur. Kraliçe bir evlensin, seyredin panayırı.



Tamam, çocuğu doğurduk, büyüttük, iyi kötü mevki sahibi yaptık. Kimle everelim?

Doğru planladığınızda, evlilikler savaştan ordudan etkili silahlardır. Direk toprak kazandırmasa da, ünvan, prestij, müttefik getirir. Üç evlilik türü var.

Normal:Evlenilir. Doğacak çocuklar babanın mirasını alır. Ananın toprağı da ölünce babanınmış gibi erkek tarafının sayılır.O yüzden toprak sahibi kız vermeyin, bulursanız alın.
Martylinear: Evlenilir. Ama kadın hak sahibidir. Erkeğin malı mülkü kadına geçer. Erkekler bu tarz evlliğe yüzde doksan razı olmuyor. Böyle kız verebilirseniz, Bizans bile sizin gibi diplomat çıkaramadı derim saygı duyarım.
Betrothal:Beşik kertmesi. Ya da çocuk yaştaki kızı yaşlıya sözleme. Kralın kızını alamadığınız durumlarda, üç yaşında bebesini kendinize sözleyebiliyorsunuz. İptal etme hakkınız da var ama tahmin edersiniz ki bayağı sıkıntılı oluyor.

Kız verirken olay doğru damadı seçmekte. Diyelim krala kız verdiniz. O kız kraliçe olmuyor. Queen Consort oluyor. Yani kral öldümü hiçbir şey kalmayacak. Fakat çucykları olursa mirasta hak sahibi. Ama kızı prense verirseniz, O prens kral olunca, çocukları direk taht varisi olacaktır.

Evlilik teklifinizi karşı tarafın kabul etmemesi durumunda, evlendireceğiniz kişiye bir ünvan vererek deneyin. Başarı şansı artacaktır.


Sadece evlilik yetiyor mu? Hayır. Rakipler çok fazla olacaktır. Entrikayı dört bir yandan ince işlemeliyiz. Bunu yaparken baş yardımcımız da Spymaster olacak. Spymaster soylular konseyimizin bize en faydalı olacak üyesi. Bu görevi vereceğimiz kişinin İntrigue (Entrika) yeteneği yüksek olmalı ki bizim işlerimizi görsün.Yapabildiklerine bakalım.

Uncover Plots: Spymasterin kesinlikle en önemli görevi.Bütün krallıkta kurulan komploları ortaya çıkarıyor. Bir komplo keşfettiğimizde ise kuran kişiyi hapse atabiliyoruz.

Build Spy Network: Kesinlikle es geçmeyin. Seçilen ülkede isyan çıkarma ve cinayet işleme şansımızı arttırıyor. Yakalandığımız takdirde ise ilişkilerimiz bozuluyır fakat bu riski göze alacağız ki o taht varisleri birer birer aradan çıksın.

Study Technology: Teknoloji çalma. Konumuzla alakası yok.






Biraz da ekranın üst kısmındaki Entrika penceresiyle haşır neşir olalım. Uzun vadeli planlarımızı buradan seçiyoruz.Kanun değiştirmek, evlilik, isyan çıkarmak, cinayet. Bundan önce anlattığım herşey burada. Esas mevzu ise bu komplolarda kendimize ortaklar bulmak. Evet oyunda planlarımıza katılan soylular bu planların başarı şansını arttırıyor. Tabi planlarınıza karşı çıkanlar olacaktır. Burada kesenin ağzını açın. Birkaç altının açamayacağı kapı yoktur.


Diplomasi penceresine de zaman zaman işimiz düşecek. Hiç kimseyi hafife almayın, unutmayın oyunda çocukların bile entrika planları ve hedefleri var. Burada Swear Fealty seçeneği bizim tarzımızda bir oyuncu için doğru seçim. Birine bağlılık yemini edin. Lordum deyin, ağam deyin paşam deyin, arkadan işinizi yürütün. Bu sayede güçlü bir imparatorun korumasına gireeksiniz ve artık birinin size savaş ilan etmesinden, işgale uğramaktan korkmayacaksınız. Artık arkanızda emperyalist bir dayınız var. Ve tabi tepeye tırmanabileceğiniz bir merdiven.

Peki zaten kendimiz de bir imparator isek, ya da gözümüze kestirdiğimiz kişi ile aynı seviyedeysek? O zaman Alliance ile hedefimize yaklaşabiliriz. Alliance evlilik ile yapılır. Evlendiğiniz prens(es) yöneticinin çocuğu Ya da kardeşi olacaktır. Zaten başından beri istediğimiz şey.



Diplomasi ekranının vazgeçemeyeceğimiz parçası Assasination. Kesinlikle ama Kesinlikle ama ama Kesinlikkkle, Spymasterınız, Spy Network'ü ile Assasininizi desteklemeli. Çünkü Assasination oyunda çok zor yapılan, ve başarısız olduğunuzda burnunuzdan fitil fitil gelen bir eylem. Bu yüzden adımlarınızı dikkatli, hesaplayarak atın ki cinayet işlemek şart olduğunda, halledilmesi gereken kişi sayısı 5-6 değil de 1 olsun. Bol bol save/load size önerimdir.

Rehber burada sonlanıyor. İnanın oyunun zevki bu tarzda oynarsanız katlanıyor. Hadi göreyim sizi. Sonuçta artık hepiniz iyi birer Bizans Kargası oldunuz.

1 yorum:

Yasar dedi ki...

Video şart herkez boş şeyler anlatıyo oyun zaten bunun üzerine kurulu amacı bu eu4 değil bu oyun ilişki oyunu