MAİL: Oyuncueposta@gmail.com - FACEBOOK: 724 Oyuncu - TWİTTER: Yokuz anam. Harikalar Tic. teması. Blogger tarafından desteklenmektedir.

26 Mart 2012 Pazartesi

STAR WARS THE OLD REPUBLİC İNCELEME



Piyasa yıllardır “WoW Killer” sıfatını alacak MMO'yu bekliyor. Her yıl onlarca oyun boyundan büyük iddalarla MMO piyasasına atılıyor. Sonuçta ya başka bir WoW klonu olduklarını görüyoruz, ya da Conan gibi elde patlayan oyunları. Daha önce Star Wars Galaxies ile, arkasına ağır hayran kitlesini alıp bu pazarı bir yoklayan Sony Efendi, aslında başarmaya çok yaklaşmıştı. Fakat o oyun, çıkarttığı yama ve güncellemelerle kendi sonunu kendi hazırladı ve sahip olduğu hatırı sayılır oyuncuyu zorla kendinden soğutup WoW'un kucağına itti.

Lucas, Sony ile evliliğini sonlandırıp, daha önce KOTOR oyunlarını başarıyla kotaran Bioware ile ortaklığa gitmeyi seçerek iyi bir hamle yaptı. Söylenildiğine göre 150 milyon $ gibi devasa bir bütçeyle oyun geliştirecekseniz, bu işi emin ellere bırakmakta fayda var. E Bethesda TES MMO'suna yoğunlaşmışken, RPG türünün diğer devi Bioware, tek mantıklı seçenek gibi görünüyor. Hem Lucas yıllardır oyuncağından legosuna, tshirtünden, çizgi filmine, Star Wars franchise'ı ile para kaldıramadığı en büyük pazar olan MMO pastasına kaşık atacak, hem de Bioware, Dragon Age 2 faciasından sonra tekrar hayranlarıyla barışma şansına sahip olacak. Tam bir Kazan-Kazan senaryosu. Tabi olmazsa olmaz 3. ortağımız malesef yine “The Evil Empire” EA.



HİKAYE

Oyunun geçtiği dönem, filmlerden 3500 yıl önce, Kotorlardan ise 300 yıl sonraki bir zaman. SW galaksilerini en son Kotorlarda bıraktığımızda, Jedi'lar iç savaşta birbirini kesiyordu. Revan uzayın derinliklerinde yeni kurulmakta olan Sith İmparatorluğunu aramaya, bilinmeyen biryerlere gitmişti. Şimdi ise bir yandan 30 yıl sürmüş Büyük Galaktik Savaşın yaraları sarılmaya çalışılırken, diğer yandan da gerginlik yavaş yavaş yeniden tırmanıyor.

IRKLAR SINIFLAR SEÇİMLER SEÇİMLER

Oyuna ilk girdiğimizde, gayet başarılı bir videoyla olaya merhaba diyoruz. Açılış videosu resmen “Benim babam Lucas, anam Bioware. Ona göre dikkatle yaklaşın.” demekte. Bundan sonra bize ilk seçim olan Sith misin (Empire) Jedi mı? (Republic) seçimi geliyor. Bunu seçtikten sonra, galakside mevcut ırklarından birini tercih ediyoruz.

Şimdi Irklar hakkında biraz konuşalım. İlk dikkat çeken özellik, yapımcıların Irklara özgü stat bonusları eklemeyip, daha sosyal farklara yönelmeleri. Tam Bioware mantığı güdülmüş. Yakın hissettiğinizi önünü arkasını düşünmeden rahatça seçin istemişler. Bu mantıkla hedefledikleri şey, ırkların oyuna birkaç hoş detay katması. Bu konuda yaptıkları açıklama şu tarzda:

“Irklara özgü yetenekler var, fakat bunlar daha estetik nitelikte.
Irk seçimnde size daha özel birşeyler sunmak istedik."Benim Twi'lek Consular olmam lâzım çünkü o zaman +5 Willpower alırım" şeklinde düşünün istemiyoruz.



IRK REHBERİ:

Irk: Human
Taraf Seçeneği: İkisi de
Sınıf Seçeneği:Hepsi
Pasif Bonus: Presence %3 bonus
Sosyal Yetenek: Etraftaki dostları çağırma

Irk: Zabrak
Taraf Seçeneği: İkisi de
Sınıf Seçeneği:Hepsi
Pasif Bonus:İyileştirmede %1 Bonus
Sosyal Yetenek:İnspire Etraftaki dostlara sadakat aşılama

Irk:Miraluka
Taraf Seçeneği:Republic
Sınıf Seçeneği:Jedi Knight-Jedi Consular
Pasif Bonus: +1 stealth detection
Sosyal Yetenek: Düşman alignmentını force ile görme

Irk:Sith Pureblood
Taraf Seçeneği:Empire
Sınıf Seçeneği:Sith Warrior-Sith İnquistor
Pasif Bonus:%1 force/dmg heal
Sosyal Yetenek:Yanındakileri başarısızlıkları için cezalandırma

Irk:Chiss
Taraf Seçeneği:Empire
Sınıf Seçeneği:Imperial Agent–Bounty Hunter
Pasif Bonus:+1 stealth / stealth detection
Sosyal Yetenek:Çevredekilerin hazırola geçip selam vermesi

Irk:Rattataki
Taraf Seçeneği:Empire
Sınıf Seçeneği:İmperial Agent- Bounty Hunter -Sith İnquistor
Pasif Bonus:%2 Crit dmg
Sosyal Yetenek:Yumruklar atarak alay etme

Irk:Mirialan
Taraf Seçeneği:Republic
Sınıf Seçeneği:Trooper – Smuggler – Jedi Knight – Jedi Consular
Pasif Bonus:%1 force and tech power
Sosyal Yetenek: Yorgun ruhları dinlendirme

Irk:Twilek
Taraf Seçeneği:İkisi de
Sınıf Seçeneği:Sith inquisitor – Smuggler – Jedi Knight – Jedi Consular
Pasif Bonus:5 min reduction on rapid travel
Sosyal Yetenek: Twilek Dansı

Irk:Cyborg
Taraf Seçeneği:İkisi de
Sınıf Seçeneği:Trooper – Smuggler – İmperial Agent – Sith Warrior – Bounty Hunter
Pasif Bonus:%1 tech and force hit rating
Sosyal Yetenek: Sibernetik gözlerle hedefi tarama

Irk seçimini bir şekilde kotardık ve ilerliyoruz Sonra Erkek/Dişi seçimi.

Sonrasında ise sınıf seçimini yapıyoruz. Oyunun yapım aşamasında herkesin Lightsaber kullanıp ortalarda taklacağı korkusu hakimdi. Fakat oyun sınıfların farklı özelliklerini güzel kotarıp bunu başarabildiği kadar engellemiş gibi görünüyor. Başarabildiği kadar diyorum çünkü yıllarca filmlerde gözümüze sokulan kahramanların etkisini, hatta bazı ülkelerde din olmuş Jedi mitinin önünü almak o kadar kolay olmayacak.

10.Levelden sonra bu sınıflar da içlerinde ikiye ayrılacak ve uzmanlaşacağımız dalı seçmemiz istenecek. Bu seçimi alt yetenek ağacından görebilirsiniz. Buradaki seçenekler arasında öyle büyük farklar yok. Mesela biri iki eline ışın kılıcı alırken, diğeri çift taraflı ışın kılıcı kullanıyor. Yada biri daha ağır hasar almaya dayanabilirken, diğeri siper almayı öğreniyor.

SINIF REHBERİ

Jedi Knight:
-Jedi Guardian: Yakın mesafe dövüş, tank, tek ışın kılıcı)
-Jedi Sentinel: Yakın mesafe dövüş, çift ışın kılıcı
Jedi Consular:
-Jedi Shadow: Yakın – Orta mesafe dövüş, Tank, çift taraflı ışın kılıcı, gizlenme
-Jedi Sage: Orta - Uzak mesafe dövüş, İyileştirme
Smuggler:
-Scoundrel: Scatter Gun, Gizlenme
-Gunslinger: Çift tabanca, Mevzi alma
Trooper:
-Vanguard: Yakın - Orta mesafe dövüş, tank
-Commando: Orta – Uzak mesafe dövüş, iyileştirme
Sith Warrior:
-Juggernaut: Tank, tek ışın kılıcı
-Marauder: Yakın dövüş, çift ışın kılıcı, savaş sırasıda geçici gizenme
Sith Inquisitor:
-Sith Assassin: Yakın – Orta mesafe dövüş, tank, çift taraflı ışın kılıcı, gizlenme
-Sith Sorcerer: Orta – Uzak mesafe dövüş, iyileştirme
Imperial Agent:
-Operative: Yakın – Orta mesafe dövüş, Heal, Energy Blade/tüfek, gizlenme
-Sniper: Orta - Uzak mesafe dövüş, tüfek , mevzi alma
Bounty Hunter:
-Powertech: Yakın - orta mesafe dövüş, tank
-Mercenary: Orta – Uzak mesafe dövüş, iyileştirme

Hala karakter yaratıyoruz.
Bu aşamayı da atlayınca son ekran olan karakter görünümünü özelleştirmeyi, canınızın çektiği gibi yapın. Seçenekler bol. İsterseniz başında baya uzun zaman harcayabilirsiniz.

SONUNDA OYUNA BAŞLADIK
Oyuna başlayınca Dragon Age gibi, her sınıfın kendi özgün hikayesini oynuyoruz. Oyunda bir yandan su katılmamış bir MMO havası solurken, diğer yandan da her adımda bunun bir Bioware MMORPG si olduğunu hissediyoruz. İlk etapta single single takılırken, Mass Effect etkisini de hissedeceksiniz. Diyaloglar ME sisteminde ve cevaplaınız “Light” Ya da “Dark” yola girmenizi sağlıyor. Eğer Sith Ya da Jedi seçtiysenız, orta yollu “Paragade” bir yaklaşım size pek yaramayacak. Questler ve NPC muhabbetleri size ilk etepta, “Way anasını be Single player çıksa bile oynanırmış.” dedirtse de, ilerledikçe o “e hadi artık” hissi sizi sarıyor ve büyü biraz bozuluyor. Ayrıca oyuncu sayısı az olduğundan, serverınıza göre, bazen hakikaten single oynuyorsunuz.

Biraz ilerleyince PvP, flashpointler, warzone'lar açılınca işin Online boyutuna inceden giriş yapıyoruz. Kişiye özel görevlerden, takım görevlerine geçiyoruz. Buradan sonra SWTOR tecrübeniz, sizin tercih ettiğiniz şekilde ilerliyor.
Level kasayım kafasındaysanız gideceğiniz yer Warzone
Warzonelar:
-Voidstar: Bomba yerleştirmece veya savunma peşindeyiz.
-Alderaan: Bölge ele geçirmece.
-Huttball:Futbol heryerde futbol.

Burada vakit geçirip biraz “olduktan” sonra, Raid yapmak isteyeceksiniz. O zaman Flashpointlerin yolunu tutuyoruz.

TEKNİK BAKIŞ
Ses ve Müzik konusunda oyun tam not alıyor. Müzikler Star Wars kalitesine yakışır düzeyde. Seslendirmelerde de Bioware'ı her zaman beğenmişimdir. Yine beğendim.
Kanaatime göre grafikler bir MMOda çok önem verilmesi gereken bir konu değildir. Oyunda direk Mass Effect etkilerini hissettim. Fakat performans düşünülerek renk paleti biraz daraltılmış. Animasyonlarda oyunun motorundan kaynaklanan sorunlar yer yer göze çarpıyor.
SWTOR, MMO türünde bir devrim yapmaya niyetlenmemiş. 3. şahıs görüşünden WASD ile oynadığımız farklı bir WOW gibi. Oynanış hakkında WOW görmüş oyunculara çok fazla anlatacağım Bir şey yok. Üst seviyelere çıkıldığına oluşan sıradanlaşma sorunu burada da var fakat oyunun henüz çok yeni olması ve daha ne evrimler geçireceği düşüncesi bana umut verdi.

SON SÖZ
Birazdan yazdıklarımı okuyunca büyük ihtimal benim için “WOWcu lan bu” diyeceksiniz. Yanılırsınız. Bütün MMO lardan, ve özellikle WoWdan zerre haz etmeyen biriyim. Old Republic'e belki bendeki bu önyargıları kırar diye tarafsız bir gözle baktım. Fakat maalesef şu an için TOR, WOW'un hegemonyasını kırabilecek güçte görünmüyor. Tapanlar olmuş, itin götüne sokanlar olmuş. Ben, ağır Star Wars Fanı değilseniz, HENÜZ zıplamayın kafasındayım. Oyunun potansiyeli var, fakat nereye gideceğini biraz görmemiz gerekiyor. Çok Patch yemeli. O yüzden biraz bekleyip sabredelim.

Hiç yorum yok: